Concert-vermut amb la Rondalla de Sofia de la Ribera – 18 d’abril

Posted on 18 Març 2015 in Dia del Graller

Concert-vermut amb la Rondalla de Sofia de la Ribera.

Proposta de rondalla i cant d ́estil Ebrenc: Seguint l ́herència dels nostres iaios amb un format readaptat. Amb la veu de Sofia, vos versarà sense parar més de mil si vos cal.

La jota enversada destinada al cant i acompanyada de rondalla de corda o rondalla mixta de vent i corda (posterior a la de corda) és popular en les comarques catalanes de l’Ebre, encara que era una pràctica masculina. Sofia Morales o “Sofia de la Ribera” va ser la primera dona catalana en cantar-la públicament de manera professional i tindre la seua propia rondalla.

La substitució de la bandúrria, llaüt i instruments similars per instruments de vent en esta històrica fomació musical catalana coincidix amb la davallada de la pràctica de la jota com a ball popular, per la qual cosa els darrers balladors (ara ja semiprofessionalitzats) han d’adaptar-se a les noves melodies i ritmes d’esta rondalla mixta on el cantador, siga rítmic o no, és el protagonista. Açò provocà que, a mitjan segle XX, quan estes comptades parelles de balladors participaven en concursos i mostres, decidiren valsar en la part del cant i en els interludis (melodia no cantada) marcar les mudances, al contrari de l’estil antic.

En este vídeo els balladors i balladores ho fan seguint este estil, encara que, com tots seguixen a un ballador concret (mestre de ball tradicional de la zona), imiten les seues mudances. Interpretada en una ballada a Amposta (Montsià) el 5 de maig de 2013.

Sofia Morales: Cant enversat
Enric Panisello: Guitarra
Joan Cid: Guitarró
Albert Curto: Flauta travessera
Sergi Masip: Dolçaina
Paco La Vega: Trombó

Amb la col·laboració de La Mà Negra, l’espai gastronòmic del Casal Popular de Vilafranca.