El Dia del Graller

Des de l’any 1994 la Coordinadora de Grallers de Vilafranca organitza el Dia del Graller.

El Dia del graller és ja una data assenyalada en el calendari festiu vilafranquí i també dins l’àmbit nacional. Aquesta festa constitueix actualment un lloc de trobada i punt de referència obligat de les principals agrupacions de grallers de Catalunya.

Té lloc durant un cap de setmana del mes d’abril, durant el qual Vilafranca es converteix en la capital de la gralla. El programa d’actes presenta un seguit d’esdeveniments fixos any rere any: l’homenatge a algun graller, institució o luthier que hagi destacat en la seva trajectòria, la cercavila amb el convidat de pedra, el ball, el concert de les colles participants i, darrerament, la fira de luthiers.

A més, el Dia del Graller té altres actes més puntuals com ara presentacions de llibres, de treballs discogràfics, de nous conjunts instrumentals com gralla i orgue o gralla i piano, entre altres. També cal destacar l’organització del 1r. concurs de composició per a gralla i orgue.

REPORTATGE AL PROGRAMA “DE FESTA”

ACTES DESTACATS

L’Homenatge
Al llarg d’aquestes dinou edicions s’han homenatjat els grallers i timbalers Ton Mañé, Joan Vidal “Baltasar Tof”, Joan Montaner, Pere Galofré “Peret del Pla”, Joan Jané “Merenguet”, Albert Jané “Carbassó”, Francesc Garcia “Paco”, Joan Serra, Joan Domingo “Macari”, Jaume Esteva “Casalta”, Jaume Vallès, Anton Gras “Sagal”, Ton Ollé, Ton Rubires, i Eduard Vericat. També han rebut homenatge Manel Rius, flabiolaire i compositor de peces per a gralla; Xavier Orriols, luthier; i l’Escola de Grallers de Sitges en el seu 50è aniversari.

El Concert
Aquest és l’acte central del Dia del Graller, on les millors colles de grallers del país ens ofereixen les seves millors peces. Pel nostre escenari hi han passat grups de Vilafranca així com de la resta del país.

El Convidat de pedra
Hem volgut apropar també manifestacions folklòriques d’arreu que tinguin acompanyament d’instruments tradicionals com la gralla -i que podrien ser la gaita o la dolçaina- i que no sigui habitual veure a la vila. Ens han acompanyat el Ball de Gitanes de Vilafranca, els Armats de Montblanc, el Ball de Turcs i Cavallets de Tarragona, els Nanos de Reus, la Mulassa de Torredembarra, el Ball de Valencians de Vilanova i la Geltrú, els Gegants de Vilafranca del Penedès, els Gegants de Reus, els Moros i també els Moros i Cristians de Lleida com a representacions del país. També han participat els Porrots de Silla, els Tornejants d’Algemesí, i la Dansa de la Moma, des del País Valencià; els Zampantzar, els Dantzaris Mendianike de Ablitas, el grup Irrintzi Dantza del País Basc; el Dance del Tauste, de l’Aragó; i el Baile de San Roque de Ferreruela de Huerva (Terol).

Ball
Des dels orígens del Dia del Graller, sempre s’ha intentat mostrar i potenciar grups musicals que incloguin la gralla o altres instruments tradicionals en les seves formacions. Així, ens han fet ballar els Tapia eta Leturia, Jarauta 69, Ungüent (Pomada), La Carrau, Baeturia, La Portàtil FM, Skatacrack, Metralla, Belda i el conjunt badabadoc, entre altres. Altres grups genèrics que també han participat al ball del Dia del Graller són Abbey Road, La factoria del ritme i la Barcelona Brass Band.

Fira de luthiers
Des de l’11è Dia del Graller, el 2004, se celebra la Fira de luthiers, única ocasió anual on es poden trobar els principals constructors d’instruments tradicionals del país i mantenir un contacte directe amb tots ells.

Actuació dels Castellers de Vilafranca
Des del 8è Dia del Graller, l’any 2001, els Castellers de Vilafranca ens ofereixen una diada castellera que es combina entre les actuacions dels diferents grups durant el concert. Aquesta acostuma a ser la primera actuació de la temporada dels verds, amb castells importants tractant-se de l’inici de temporada, havent vist tota la gamma de castells de vuit i, fins i tot, la torre de vuit amb folre i manilles.

Llegeix les últimes notícies publicades sobre el Dia del Graller