18è. Dia del Graller
ÀLBUM DE FOTOGRAFIES
Del 15 al 17 d’abril de 2011
En conveni amb l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès
PATROCINADORS
Generalitat de Catalunya. Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana
Consell Comarcal de l’Alt Penedès
Diputació de Barcelona
Caves i Vins Ferret
Aula de Música Tradicional i Popular
Castellers de Vilafranca
COL·LABORADORS
Jordi “Miliu” Cubillos
Pellisa-Ràfols
Tok-Tok
La botiga del parquet
Miguel Torres, SA
Casino Unió Comercial
Pepe Martínez
Autentikcat
Busi cafès / Cafè Arabo
Castellers de Vilafranca
Joan Crusat
Vitalpe Sat
Forn Rius
Carnisseria M. Concepció
Carbons Vidal
Cal Solà
Cal Soler
Gràfiques Kerpe (disseny i impressió)
Parròquia de Vilafranca
40è Aniversari de l’Escola de Grallers de Sitges
En aquesta ocasió l’homenatge del Dia del Graller va per al 40è Aniversari de l’Escola de Grallers de Sitges. Moltes felicitats a tots els que ho heu fet possible.
Quaranta anys de dedicació totalment desinteressada vers l’ensenyament i divulgació de la gralla, són per a nosaltres un motiu de gran satisfacció. Tot i que sembla ahir quan vàrem començar, el temps inexorable, s’ha deixat sentir. Si valoréssim en xifres el que hem aconseguit en aquest temps, fàcilment comptabilitzaríem més de 200 grallers i timbalers els qui han aconseguit un domini acceptable de l’instrument. Si parléssim d’actuacions podríem dir que hem voltat, gairebé tota Catalunya. I si volem acabar de sincerar-nos hem de confessar que ha estat un goig poder-ho fer i que esperem seguir-ho fer durant molts anys.
El fet de contemplar que molts d’aquells joves que, en una etapa incipient de la seva vida acceptaren el rol de ser graller, s’han convertit avui en homes responsables, casats, pares de família i fins i tot avis, consolida amb més força que mai la nostra tasca i ens il·lusiona a emprendre els reptes que aquest segle XXI ens pugui deparar.
CONCERT DE GRALLA I ORGUEUna nova experiència sonora amb instruments molt antics.
Aquest nou projecte pretén experimentar amb una nova sonoritat, una peculiar i innovadora combinació que transmet una energia molt propera. La gralla i l’orgue són dos instruments tradicionals amb camins i evolucions molt diferents, l’un pensat per tocar al carrer i l’altre concebut per les esglésies, però que aquest duet format per Jordi Mestres i Jonatan Carbó han ajuntat per oferir un concert cambrístic, treballat i amb un repertori molt variat.
Des d’adaptacions barroques, passant per peces clàssiques i fins a peces escrites recentment per aquesta formació.
Jordi Mestres Qué
Neix l’any 1986 a Vilafranca del Penedès, on uns anys més tard hi desenvolupa la seva vida grallera, després de començar a Torrelles de Foix. Paral·lelament estudia la flauta travessera. Semblen clarament dos instruments antagònics, però amb unes mires ben obertes intenta obtenir bones influències dels dos àmbits traient-ne unes interpretacions molt característiques. És membre dels grups “els Vinardells”, “Deriva Errant”, “4matjazz” i col·labora amb nombrosos grups del país.
L’any 2010 finalitzà els estudis superiors de gralla a l’Escola Superior de Música de Catalunya, on obtingué matrícula d’honor pel seu projecte final, la Gralla Contemporània. Actualment compagina la docència de la gralla, la tarota i la flauta travessera a l’Escola Municipal de Música del Penedès, l’Escola Municipal de Música de Vilafranca, l’Escola Municipal de Música de El Morell i l’Aula de Sons de Reus, amb el desenvolupament de nous projectes musicals, tant de música tradicional, antiga, clàssica, contemporània o jazz. Amb el seu instrument principal, la gralla, intenta buscar nous horitzons, perfeccionar-lo i dignificar-lo.
Jonatan Carbó Casanellas
Jonatan Carbó Casanellas va estudiar orgue al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb la professora Maria Nacy, obtenint el Títol Superior d’Orgue i els Premis d’Honor de Grau Mitjà i superior. Posteriorment va realitzar estudis de post-grau d’especialització en la música hispànica dels segles XVI a XVIII al Centro Superior de Investigaciones Científiques de Barcelona amb la catedràtica Montserrat Torrent.
Ha ampliat la seva formació en nombrosos cursos amb els professors Michael Radulescu, Daniel Roth, Matteo Imbruno, Andreas Liebig, Bernard Winsemius i Cristina García Banegas, entre d’altres.
Ha ofert recitals arreu de Catalunya, Illes Balears, Espanya i França, destacant els orgues de la Catedral de Barcelona, Catedral de Girona, Basílica de Santa Maria de Maó, Catedral de Perpinyà, Basílica del Monestir de Montserrat, Església de Los Venerables de Sevilla, Església de Sán Ginés de Madrid.
Ha estat enregistrat en diverses ocasions per Catalunya Música i un doble CD amb l’obra “L’orgue de Santa Maria de Vilafranca del Penedès” de Josep Soler Sardà.
Ha col.laborat amb formacions vocals i instrumentals com el Cor Liedercàmera, Cor Vivaldi, l’Orquestra Terrassa 48 i l’Orquestra de Cambra del Garraf.
Ha estat professor d’orgue de l’Escola Municipal de Música de Vilafranca del Penedès i actualment segueix la seva tasca docent al Conservatori de Grau Mitjà “Mestre Joan Just i Bertran” d’Igualada i a l’Escola Municipal de Música “Pau Casals” del Vendrell.
Músiques del temps, vol. II. Repertori per a gralla dels Ganxets.
Després de publicar-se el primer volum Músiques del temps vol. I el conjunt Els Ganxets va anar recopilant més repertori per a gralles. Les peces recollides en aquest volum són el resultat del treball de cinc anys des de l’edició del primer volum; peces estudiades, encarregades o recopilades i de diversa dificultat.
A la primera part es troben peces adequades per a formacions joves i escolars.
A la segona secció s’ajunten peces tradicionals de recent creació. La tercera part està formada per peces de caire popular i també de nova creació. La quarta part reuneix peces peces de concert que no es van poder publicar al primer volum.
Amb aquet volum Els Ganxets donen un pas més dins de la seva tasca didàctica i de difusió del repertori tradicional català.
Contingut
1.La cigonya
2.Endavant!!!
3.Polca del ball de gitanes de Sant Celoni
4.Ball dels gegants de l’Arboç
5.Ball dels nans de l’Arboç
6.La tarota
7.Bufaganvets
8.Les noies de can Serra
9.Les noies de can Verra
10.El Danubi és blau
11. Ai, el meu Dani
12. Fent ballar la Titina
13. La tumbona
14. La Júlia i el Martí
15. Salsa de romesco
16. Jota bé
17. El Vetoven
18. Reus Burgos (tres moviments)
19. Fantasia vilafranquina
20. Passi-ho bé
Ganxets fem 20 anys !
Aquest concert d’aniversari recull el repertori que ens ha anat acompanyant en aquests 20 anys de trajectòria. S’hi alternen temes que ens han arranjat ho compost autors contemporànis per a la nostra formació, també inclou repertori de temes vuitcentistes o tradicionals que sense voler ens hem fet nostres. El ball-concert vol oferir a l’espectador el rigor i la combinatòria que ofereixen tres gralles (dues de dolces i una de baixa) i un timbal. En aquest ball-concert s’hi donen cabuda tota mena de melodies: clàssiques o modernes, actuals o recuperades. Fins i tot hi ha peces arranjades d’altres grups que no mantenen cap lligam amb la gralla, però que són de rabiosa actualitat en el ball de parella.
Els Ganxets som:
Daniel Carbonell (gralla dolça)
Maria Boixadera (gralla dolça)
David Gazquez (gralla baixa)
Albert Carbonell (timbal)
De la Gralla al jaç… Un concert de jazz nostrat
Aquest espectacle és un concert musical a l’ús, però fet per una formació inèdita fins a l’actualitat. En el concert, les peces són presentades com si fossin exquisits plats del menú de degustació d’un bon restaurant, amb comentaris lúdico-músico-gastronòmics sobre cada tema interpretat, el que afegeix a l’espectacle un plus d’interès i bon humor.
El repertori és absolutament eclèctic i va des de variacions lliures sobre peces musicals de Duke Ellington, Pascal Comelade, Giuseppe Verdi o Pau Casals fins a versions de peces tradicionals del repertori graller, passant per algunes produccions pròpies. Totes estan arranjades o compostes expressament per a aquesta formació i agafen el llenguatge del jazz com a nexe d’unió.
El que caracteritza aquest concert és la formació de la banda, concebuda com una big band de jazz, però on els vents són exclusivament gralles seques. Així doncs, per un cantó tenim la base rítmico-harmònica típica del jazz, formada per bateria, baix i piano i per l’altre, vuit gralles seques a la secció de vent. Això li dóna una sonoritat completament desconeguda fins ara, amb el timbre vibrant i potent de la gralla perfectament integrat en un entorn jazzístic.
Per altra banda, per reivindicar completament el paper de la gralla seca en la interpretació de música moderna de concert, hem volgut anar una mica més enllà i hem incorporat en algunes peces la gralla baixa, la de dues claus i el grall, completant així el que seria la família completa de les gralles seques. És el que nosaltres anomenem Formació Simfònica.
CURRÍCULUM DEL GRUP
La Big Band Grallera va néixer amb la intenció de ser una experiència puntual, pensada per un únic concert a l’Auditori Pau Casals dintre del cicle “+Músiques 2009”. L’èxit del dia de l’estrena i les propostes que en van sortir per fer altres actuacions, van obligar a replantejar la idea inicial, convertint la Big Band Grallera en una formació estable i consolidada. Dos anys després de l’estrena i amb l’assessorament, mestratge i supervisió de l?Adrià Grandia (professor del CAT i membre de Tazzuff, Elektric Consort, entre d?altres), la formació ha adquirit una sonoritat que ha anat evolucionant, creixent i millorant a cada concert fins al punt de prendre la decisió de gravar la primera maqueta d’estudi de la formació. La gravació s’ha fet a l’estudi La Casamurada, amb el Jesús Rovira (Lax’N’Busto) a la part tècnica.
Pel que fa als integrants de la Big Band Grallera, podem diferenciar les dues parts que integren aquesta fusió musical: la base i les gralles.
La base està formada per tres músics joves, amb procedències musicals diverses, però amb el nexe comú d’haver-se especialitzat en música moderna. Tots tres estan en actiu i toquen en altres formacions, en formats que van des dels duets fins a les big bands. L’origen de les vuit gralles és una formació històrica dins del món de la gralla al nostre país com és “Les Gralles del Baix Penedès”, del qual en són membres actius des de fa més de 25 anys.
La concepció de l?espectacle, així com la direcció i composició de les peces, ha anat a càrrec del Jordi López Serra, pianista, percussionista, graller i compositor que ha alternat la música popular i tradicional, com la mateixa gralla i la cobla, per posar-ne dos exemples, amb la música de jazz.
Intèrprets:
Carles Guasch – Gralla i Grall
Miquel Rovira – Gralla i Grall
Carles Bo – Gralla i Grall
Joan Ramon Ivern – Gralla
Rosa Ma. Marcé – Gralla
Pere Marcé – Gralla de dues claus
Jordi Inglès “Bero” – Gralla i Gralla baixa
Mercè Dexeus – Piano
Raimon Corbella – Baix
Blai Rovirosa – Bateria
Jordi López Serra – Gralla, Congues i Direcció