19è. Dia del Graller

ÀLBUM DE FOTOGRAFIES 19eDdG.png PROGRAMA

Els dies 14, 20, 21 i 22 d’abril de 2012

14 d'abril

A 2/4 d’1, a Cal Figarot
Presentació del llibre “Repertori per a gralla de Josep Mercader Ramon (a) Astó (1886-1964). 1r volum”, a càrrec dels Grallers de la Torre. Durant l’acte s’interpretaran algunes peces del llibre.

A les 10 de la nit, al restaurant Gatzara
Carajillo-concert de gralles
Obert a totes les colles que vulguin participar-hi

20 d'abril

A les 6 de la tarda, a la plaça Penedès, plaça Constitució i carrer de la Parellada
III Trobada d’escoles de música tradicional del Penedès

A 2/4 de 8 del vespre, a Cal Figarot
Presentació del projecte Tocanet

21 d'abril

A 3/4 de 10 del matí, a l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet
Inici dels tallers de percussió, d’arranjament d’inxes i de Tècnica Alexander.

A 2/4 de 7 de la tarda,
Un tomb per la Vila, amb els Moros i Cristians de Lleida, acompanyats per la Banda de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet.
Itinerari: Font dels Alls, Rambla Sant Francesc, la Palma, la Parellada, Constitució, Escudellers, Pl. Jaume I. Amb parades a la taverna Inzolia i al Cafè Bilwi

22 d'abril

A les 10 del matí, a Cal Figarot,
Esmorzar per a totes les colles de grallers participants

A 2/4 de 12, des de La Font dels Alls,
Cercavila de les colles de grallers
Itinerari: Fonts dels Alls, carrer de la Cort, plaça de la Vila, plaça Sant Joan

A les 12 del migdia, a la plaça Sant Joan,
Concert de totes les colles participants

Entremig del concert
Actuació dels CASTELLERS DE VILAFRANCA

A la mitja part del concert
Acte de reconeixement a Xavier Orriols i Sendra, músic, luthier, professor i investigador.

Durant tot el matí, a la plaça de Sant Joan
VIII FIRA DE LUTHIERS

Recorregut de la cercavila del Convidat de Pedra: Font dels Alls, C. Cort, C. Sta. Maria, Pl. Sta. Maria, Pl. Jaume I, Pl. de l’Oli, Pl. Vall del Castell, Pl. Constitució, C. de la Parellada, C. de la Palma, C. St. Joan, Pl. St. Joan i Pl. de la Vila. Amb parades al Cafè Bilwi i Taverna Inzòlia
En cas de pluja, els actes del diumenge seran a Cal Figarot.

EL CONVIDAT DE PEDRA

Moros i Cristians de Lleida

Els Moros i Cristians de Lleida, acompanyats per la Banda de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet.

Itinerari: Font dels Alls, Rambla Sant Francesc, la Palma, la Parellada, Constitució, Escudellers, Pl. Jaume I. Amb parades a la taverna Inzolia i al Cafè Bilwi

Lleida és la ciutat on s’han documentat els orígens més antics de les festes de moros i cristians. Així queda registrat documentalment el 1150, mesos després que el comte de Barcelona i príncep d’Aragó, Ramon Berenguer IV, fes entrar la bandera cristiana a la Madina Larida musulmana.

La festa de Moros i Cristians és l’escenificació de les lluites entre moros i cristians per la possessió d’una població.

Una de les característiques pròpies de la Festa de Moros i Cristians de Lleida és l’alternança de triomf i derrota entre les comparses mores i cristianes.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

Repertori per a gralla, Josep Mercader Ramon (a) l’Astó (1886/1964) vol. 1

A càrrec dels grallers de la Torre

Durant l’acte s’interpretaran algunes peces del llibre.

Més informació

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE TOCANET

El portal de la música tradicional

Si vols introduïr-te en el món de la música tradicional d’una manera entenedora, necessites ampliar els teus coneixements de música o simplement vols compartir el teu repertori amb la resta de músics d’arreu, en aquest lloc web trobaràs la comunitat 2.0 de la música tradicional. Esperem que t’agradi i et sigui d’utilitat.

Visita’l

TALLERS
TALLER DE PERCUSSIÓ PETITA

Per Pere Olivé i Aymerich
Hora: de 9:45h a les 11:45h
Preu: 10 euros

A la música tradicional dels Països Catalans hi trobem tot un conjunt d’instruments de percussió, que alhora són estris de la vida quotidiana. Aquests instruments, que s’han ocupat d’acompanyar la cançó tradicional durant segles, doten a les melodies d’una base rítmica i colorista. El taller es centrarà en conèixer i aprendre les tècniques bàsiques de tres instruments de percussió (Culleres, Rigo Rago i Pandereta) i els patrons rítmics més usuals per a l’acompanyament de la música tradicional dels Països Catalans.

El taller va adreçat a totes aquelles persones amb interès cap a la percussió. No calen estudis de percussió previs. Els instruments són cedits durant el taller.

TALLER DE TÈCNICA ALEXANDER PER A GRALLERS I TIMBALERS
Per Ariadna Faustino i Aldea
Hora: de 12h a 14:30h
Preu: 5 euros
Places: fins a exhaurir aforament

Tant els músics instrumentistes com els directors d’orquestra, els actors o els ballarins tenen en el propi cos un dels principals mitjans d’expressió de les seves respectives professions. Així, per exemple, quan un músic toca un instrument està fent servir les mans i els braços, però també la respiració, l’atenció cap al seu entorn (altres membres de la formació, el públic), l’esquena, les cames, els peus, el coll…: totes les parts del cos estan interactuant entre elles. Malgrat això, molt sovint els músics estan tan pendents de les parts del cos que estan directament involucrades en l’execució musical (mans i braços en el cas dels violinistes, llavis en el dels instrumentistes de vent) que s’obliden d’escoltar la resta del cos.

La tècnica Alexander ens ajuda a percebre més i a ser més conscients del que estem fent amb el nostre cos a l’hora de tocar. Ens ajuda a distingir entre tensions necessàries i innecessàries, i a partir d’aquí podem aprendre a prevenir l’utilització d’aquests patrons de tensió que sovint s’adopten a l’hora de fer música i que interfereixen en el funcionament natural del cos i restringeixen la coordinació, la atenció, la respiració i el moviment del cos.

Més informació

TALLER D’ARRANJAMENT D’INXES
Per Jordi Mestres Qué
Hora: de 10h a 11:45h
Preu: 10 euros
Places: 20

Avui en dia tocar amb una inxa que respongui a les nostres necessitats és essencial. Sovint el fet de no tocar amb una canya amb la que estem còmodes fa que la interpretació se’n vegi afectada. Encanvi, quan aquesta s’adapta a la nostra manera de tocar i ens permet interpretar les músiques tal com volem, pensem que no té preu. Per això plantegem un taller on es pot aprendre les diferents característiques i processos que ens portaran a ser més autosuficients a l’hora de preparar una inxa per a tocar. Dotar dels coneixements necessaris al grallera perquè amb el temps sàpiga analitzar i transformar una inxa al seu gust.

Es recomana portar un ganivet d’arreglar canyes o cutter gros, paper de vidre aproximadament i la gralla amb el seu tudell. El taller inclou una inxa.

FOTOGRAFIES
Response code is 404