1r. Dia del Graller

16 i 17 d'abril de 1994

ÀLBUM DE FOTOGRAFIES

1erdiagraller.jpg PROGRAMA

Dissabte 16 d’abril

De 4 a 6 de la tarda, a Cal Figarot, Taller de fabricació d’inxes.
A càrrec de: Ramon Santís, Miquel Benito, Joan Josep Bertran i Joan Reyes. Aquests reconeguts constructors ensenyaran les seves tècniques i secrets en la fabricació d’inxes.

A 2/4 de 7 de la tarda, al Fòrum Baltà, debat-col·loqui: “Situació actual del món de la gralla”. Amb la participació de: Nando Taló (timbales), Jordi Cubillos (críptic), Xavier Bayer (graller), Jordi Fàbregas (Coordinador de Tradicionàrius) i Antoni Anguela (Generalitat de Catalunya) moderador: Joan Cuscó.
En acabar se servirà un vi d’honor per gentilesa de Taverna Inzòlia.

A 2/4 de 12 de la nit, a Cal Bolet, ball amb: TAPIA ETA LETURIA & BAND
Entrades: 700 ptes. Anticipades: 500 ptes. Venda anticipada als llocs habituals.

Diumenge 17 d’abril

A les 9 del matí, a Cal Figarot, esmorzar per a totes les colles participants, gentilesa dels Castellers de Vilafranca.

A les 11 del matí, pel centre de la vila, cercavila amb totes les colles participants.
Itinerari: Cal Figarot, Cort, Pl. de la Vila, St. Joan, Palma, La Parellada, Constitució, Escudellers, Pl. de Sta. Maria, Pl. de la Vila, Pl. de la Verdura.

A la 1 del migdia, a la Plaça de la Verdura, concert amb totes les colles.
Presentador: Simó Busquets

En acabar Homenatge al graller Antón Mañé, “Ton de la gralla”, com a reconeixement de la tasca realitzada durant molts anys en el món de la gralla, en un moment en què les colles de grallers escassejaven.

L’HOMENATJAT

L’Anton Mañé i Mercader, “Ton de la gralla”, va néixer el 29 de febrer del 1920; porta celebrats, doncs, “divuit anys ben fets”. Toca la gralla dels dotze anys. N’hi va ensenyar son pare, en Josep Mañé “Jepet de Llorenç”, que havia tocat amb diverses colles: els Pelegrins de Bellver, els Astons, els Romeas.

Abans de la guerra tocava ell sol, tot acompanyant bastoners; després va formar colla amb el “Carboner” ( o Submarino), el “Merenguet”, etc. De mitjans dels 40 a mitjans dels 70 -era l’hora incipient de la recuperació- viu el període de més activitat musical. Va tocar amb totes les colles de castells que existien en aquells temps. Precisament, va acompanyar els Castellers de Vilafranca a París, el 1973, on van carregar la Torre de Set.

Encara ara assaja habitualment, amb el Merenguet i altres “vells” honorables, amb els quals forma la no menys honorable “Colla dels Farts”. Sempre ha dut a terme una discreta però constant i efectiva acció didàctica: des que va començar, que va ensenyar a tocar ni més ni menys que el Merenguet, fins ara, que ensenya gent jove. “Tinc unes nenes a (tal poble) que hi posen molta afició… Molt maques, sí… Ho faran molt bé, ja ho crec…”.

L’octubre passat es va ferir. La seva principal preocupació, que l’obsessionava constantment, era saber si podria tornar a tocar la gralla… La mà esquerra encara no li respon gaire, però se la lliga a la gralla (!) i toca, assaja… Quina lliçó magistral, per als qui coneixem el “morro” i les seves exigències! Quin “currículum”, que diríem avui! És de destacar -no en va se li ret un homenatge en la primera edició del “Dia del Graller”- que el Ton és el graller en actiu més antic del món.

No sabem ningú que l’hagi vist amb la boca desocupada; si no hi té l’inxa hi té el cigar, o la pipa, o un bri de vés a saber quina planta. Nosaltres el recordem, sobretot, amb la gralla a les mans i la canya als llavis, a la Festa Major de Vilafranca, tocant sol, any rera any, amb els Cercolets, amb les Cotonines, amb els Castellers (acompanyat d’altres grallers), amb qui fos. Sempre estava i sempre està apunt.

Nosaltres tenim una imatge d’home senzill, discret, de tarannà afable i un bon humor d’aquells que fan esdevenir insignificants les teves preocupacions. En tenim la imatge d’una vida de passió i fidelitat a la música tradicional veritablement popular, arrelada, nostre, senzilla… autèntica.

De ben segur el seu nom a sortit en ben pocs papers, en ben poca literatura. El seu caràcter discret i humil ha fet que passés per un rosari de situacions de tots els colors, però ell com si res… Que tingués potser l’oportunitat de figurar, de ser objecte d’actes de reconeixement, d’actes sumptuosos i “importants”… De ser protagonista, vaja, però ens sembla que no deu saber què vol dir -ja ens entens, Ton- aquesta paraula.

Nosaltres tenim la imatge d’un bon graller i per damunt d’això d’un home bo. Gràcies Ton i per molts anys!

COLLES PARTICIPANTS

Grallers de Vilafranca – Colla de Mar
Els Vernets, Grallers de Vilafranca
Grallers Montònec (Vilafranca)
Grallers de l’Artús (Vilafranca)
Grallers de l’Armilla (Vilafranca)
La Flor de Viloleta (Vilafranca)
Grallers dels Falcons (Vilafranca)
Grallers de l’Acord (Vilanova)
Grallers de Vilanova
Escola de grallers de Sitges
Grallers de Sitges
Grallers de Ribes
Les Gralles del Baix Penedès (El Vendrell)
Grallers Tocafèrro (Tarragona)
Grallers de la Mitja Lluna (Tarragona)
Grallers del Molnàs (Tarragona)
So Nat (Valls)
Escola de Grallers dels Xiquets de Reus
Grallers de Castelldefels
Grallers de l’Alcalde (Barcelona)
Grallers de Matadepera
Grallers d’Agramunt
El Gorg de l’Olla (Súria)
Duet Rústic (Navata)
Grallers la Tarota (Salou)
Ganxets, Grallers del Baix Camp (Reus)
Grallers de la Torre (Torredembarra)

Fotografies
Response code is 404