21è. Dia del Graller

21è dia del graller diadelgraller vilafranca-1912, 25, 26 i 27 d’abril de 2014

PROGRAMA

DISSABTE 12

De 10h a 13h a l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet. Curs d’iniciació a l’harmonia a càrrec de Lluís Giménez. Places limitades, cal inscripció prèvia. Preu: 7€.

De 16h a 18:30h a l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet. Taller d’inxes a càrrec de Daniel Carbonell. Places limitades, cal inscripció prèvia. Preu: 5€.

A les 19:30h al Claustre de Sant Francesc, Grallaví. A càrrec de l’enòleg Josep Maria Vernet, amb música dels grallers del Campanar i els formatges de Xerigots. Places limitades, cal inscripció prèvia. Preu: 10€.

A les 24:00h al Forat del Pany, carajillo-concert. Després de sopar, els grallers interpreten algunes peces durant la sobretaula.

DIVENDRES 25

V Trobada d’escoles de música tradicional del Penedès

Concerts de diferents grups d’alumnes de les escoles de música tradicional del Penedès: Escola Municipal de Música Mª Dolors Calvet de Vilafranca, Escola Municipal de Música Tradicional del Penedès de l’Arboç, Escola de Música tradicional La Tarota de Vilafranca, Grallers Pica-Soques de Sant Cugat Sesgarrigues, Escola de Grallers de Sitges, Tangram dels Monjos.

A les 18h a dos punts simultanis: Plaça Constitució i Plaça de Santa Maria.

A les 20h a la Casa de la Festa Major, presentació del llibre “Els Vinardells fan festa major!”.

DISSABTE 26

De 10h a 13h a l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet. Taller de presència escènica a càrrec de Marc Ayala. Places limitades, cal inscripció prèvia. Preu: 10€.

Convidat de pedra: L’àliga de Barcelona

L’àliga de Barcelona anirà acompanyada de l’àliga de Vilafranca.

A les 17h plantada de les dues àligues a la plaça de la Vila.

A les 17:30h s’iniciarà la cercavila que passarà pels carrers Cort, rambla Sant Francesc, rambla Nostra Senyora, plaça Llorens Barba, Palma, Parellada, plaça Constitució, plaça de l’oli i plaça Jaume I. Es farà parada a l’Espurna, l’Inzolia i el Bilwi.

DIUMENGE 27

Esmorzar de totes les colles participants

A les 9:30 del matí a Cal Figarot. En acabar sortiran en cercavila fins a la plaça Sant Joan.
Concert del dia del Graller

Concert de totes les colles participants al 21è Dia del Graller de Vilafranca del Penedès.

A les 12h del migdia a la plaça Sant Joan. Durant el concert es retrà homenatge al graller Joan Vidal i Planas.

X fira de luthiers, fira d’artesans i exposició
Durant tot el matí a la plaça Sant Joan. També hi haurà una exposició dels logotips presentats al concurs convocat per la Coordinadora de Grallers de Vilafranca per a representar la imatge gràfica del 21è Dia del Graller.

L’HOMENATJAT

L’homenatjat: Joan Vidal i Planas “Moret”

Joan Vidal 50s El Joan Vidal tocant els anys 50 a Sitges (foto col·lecció Joan Vidal)

El Joan Vidal va néixer a la vila de Sitges el 1923, d’aleshores ençà ha viscut sempre a aquesta població. Els seus pares; Francesc Vidal i Teresa Planas també eren de Sitges. El renom de “Moret” li ve de la banda del seu pare, ja que feia de masover al Vinyet, i allà hi havia l’escultura d’un moret amb una aixada, a qui s’atribuïa la troballa de la verge del Vinyet. L’any 1950 el Joan es va casar a Sitges amb Patrocinia Ortiz, amb qui va tenir 2 fills. Ell va treballar molts anys de pagès, una feina que compaginava perfectament amb la seva vinculació al món de la gralla.

La incorporació al món de les gralles es va esdevenir la tardor de l’any 1952. El Joan i uns pocs sitgetans més, van aprendre a tocar l’instrument, en el que seria l’embrió de l’Escola de Grallers de Sitges. De primer van tenir per mestre el Jaume Vidal “Carboner” del Vendrell, però segons el Joan ens explica, les classes van servir de ben poc, amb aquell mestre la cosa no va funcionar. Ben aviat fou en Macari Domingo el qui es va fer càrrec de l’ensenyament de la gralla. Amb el Macari, tot va canviar: Tenia un llarg bagatge en diverses colles de grallers del Baix Penedès i havia ensenyat a tocar la gralla al seu fill i a d’altres vendrellencs. Gràcies al Macari, aquests primers alumnes sitgetans es van espavilar força i passats els mesos d’hivern, en menys d’un any ja es van poder estrenar a la festa major de Vallcarca del 1953 tocant bastons.

Durant els primers anys la colla era formada per Joan Montaner “Joan dels Molins”, Guillem Alemany, Joan Vidal “Moret”, que sonaven la gralla i per Antoni Duran “Raio” al timbal. Passats uns anys, a causa de l’avançada edat, el “Raio” ho va deixar estar. A partir d’aleshores el timbaler fou l’Emili Gener “Milio”. De tota manera, ocasionalment (a les primeres actuacions i quan es va produir el relleu de timbaler) la colla va actuar amb el Jaume Esteve “Casalta” i amb el Josep Vernet (del Vendrell i Tarragona respectivament). A aquesta colla, com que foren els primers grallers de Sitges que van recuperar la tradició local de tocar la gralla, passats uns anys, hom els coneixia com la colla dels Grallers Vells.

grallers vells Els Grallers Vells de Sitges al concert d’instruments d’inxa de 1968 a Vilafranca, el Joan Vidal
“Moret” és el del costat del timbaler (foto del programa del concert d’inxa del 1969).

El Joan ens explica que el 1953, quan va sortir la seva colla, hi havia 16 grallers a tot Catalunya. És per això que durant molts anys es van fer un fart d’actuar arreu de Catalunya; amb la Moixiganga i els bastons de Sitges, amb els Xiquets de Valls i amb tota mena de balls populars. En algunes festes Majors on eren habituals (Sitges, Vilafranca…), a falta de grallers, molts anys van tocar amb un ball al davant i un altre al darrere. Fins i tot, algun cop s’havien de repartir i agafar diversos balls tot tocant en solitari. Una altra font d’actuacions era mercès a una mena d’esbart local amb qui van viatjar repetidament a l’estranger: Saragossa, Madrid, Itàlia

Als inicis, el Joan va començar amb una gralla seca que li va proporcionar el “Raio”. Passats uns anys el president de la comissió de festes de Sitges, el senyor Barrachina, va adquirir una gralla llarga per a cada graller. D’aleshores ençà sempre van tocar amb aquests instruments. Les inxes del “Moret” eren fetes pel seu company de colla, el Guillem, per bé que el “Joan dels Molins” també en feia.

Tot i que la colla dels Grallers Vells va seguir tocant, el 1978 el Joan Vidal deixa de tocar. Li va sortir una feina que li era incompatible amb les tasques de graller; va entrar a fer de vigilant a una urbanització i al tennis.

Hem d’agrair al nostre  homenatjat que tot i els seus 91 anys d’edat, encara visqui els records del seu pas pel món de la gralla d’una manera tan entranyable, i que estigui tan i tan disposat a compartir la seva experiència amb tothom.

Joan Vidal 2014 El Joan Vidal “Moret” amb la seva gralla, el març de 2014 a Sitges (foto Xavier B.)

Per Xavier Bayer

TALLERS

TALLER D’INXES

Com fer-te una canya a mida: Taller d’arreglar canyes de gralla

Com obrir i tancar les canyes, tipus de raspat, com utilitzar les eines, quant usem el filferro, les cunyes, el teflon, etc… Tindràs canyes arreglades per tot l’any!

Cal portar si pots:

  • Canyes velles i noves de pala.
  • Ganivet i cúter
  • Paper de vidre
  • Tisores
  • Fil (d’empalomar, coto, nailon, etc)
  • Filferro de coure (entre 0’5 i 0’8 m)
  • Alicates planes
  • Teflon

Daniel Carbonell

S’ha especialitzat com a instrumentista de vent en la disciplina de música clàssica, antiga i tradicional. Ha fet un rigorós treball de recuperació dels instruments tradicionals com la gralla i la tarota i té un fort compromís en la docència d’aquets instruments. Ha rebut el guardó el “Tro de festa” de la Ciutat de Reus per les seves aportacions en la cultura popular.

Cursa els estudis de grau mitjà del pla 66 amb flauta de bec, el Grau professional d’oboè modern amb menció d’honor pel conservatori de Vila-seca i el Grau superior en l’especialitat d’oboès històrics de l’Escola Superior de Música de Catalunya.

És un dels impulsors de L’Aula de Sons, l’Escola de Música Tradicional de Reus. Ha exercit la docència com  a professor de gralla, tarota, llenguatge musical i conjunt a l’Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya, a l’Aula de Sons, l’Escola de música tradicional de Reus i a l’Escola de Música tradicional del Penedès. Actualment és professor a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Com a intèrpret forma part de Ganxets, grallers del Baix Camp, Bufalodre, Metralla i Banda Aèria, aquesta última sota la direcció de Xavier Maristany i produït pel Taller de Musics. Ha col·laborat amb “Projecte so català” dirigit per Toni Xuclà, “Sons de la terra”  espectacle de l’Auditori Nacional de Catalunya dirigit pet Marcel Caselles i la “Rierada Musical” sota la batuta de Carlos Santos.

En l’àmbit de la música antiga forma part de Ministriles Hipalensis, Exaudi nos, Xuriach i de Concertare. També col·labora amb la Capilla Nivariense de Tenerife, l’Orquestra Barroca Catalana, Ars Iberica, Hexacordo, Academia del Piacere o La capella de ministrers de València.

CURS D’INICIACIÓ A L’HARMONIA (1/3)

Introducció als conceptes bàsics de l’harmonia, construcció d’acords, seqüències harmòniques i conducció de veus. Destinat a persones amb coneixements musicals bàsics que vulguin aprendre les tècniques fonamentals de l’harmonia. El curs tractarà sobre l’harmonia general però també estarà orientat cap a la seva aplicació en el treball d’arranjaments, d’afinació i textures dels grups de gralles.

Aquest curs anirà seguit de dues sessions més dedicades al treball harmònic dins els grups de gralles (afinació, empastament, sonoritat….) i als arranjaments per a gralles.

Lluís Giménez Rafecas

Vaig estudiar guitarra amb Joan Furió al Conservatori Superior de Música de Barcelona, on vaig obtenir el Premi d’Honor de grau Mig i el títol Superior. Al mateix conservatori vaig estudiar oboè amb Josep Julià i harmonia amb Maria Teresa Ximenis. Després vaig estudiar oboè amb Dominique Voisin a l’École Nationale de Musique de Blois, a França. També he estudiat harmonia i arranjaments amb Josep Maria Mayol, entre d’altres.

Compagino la docència amb la realització d’arranjaments per a diverses formacions, principalment grups de grallers i corals, com per exemple els recollits a “Patrimoni Coral XXI” editat pel CSIC, o al disc “Falconcert”. També composo i produeixo música informàticament, havent treballat per a Televisió de Catalunya o pel museu del F.C. Barcelona. He estat timbaler de diversos grups de gralles i actualment formo part d’Els Vernets.

TALLER DE PRESÈNCIA ESCÈNICA

L’actitud i la presència escènica davant públic (a partir del joc teatral) 

Treball del saber estar escènic, des de la posició corporal fins a l’actitud general de l’intèrpret. Com ens comportem davant del públic. Com evitem les tensions pròpies dels nervis. Com ens plantem amb un somriure i gaudim de la nostra actuació.

Treball concret de la tranquil·litat, la presència, la seguretat i la serenitat escènica a partir del joc de teatral, utilitzant els jocs i el passar-ho bé com la millor manera d’entrenar totes i cada una d’aquestes característiques inherents a l’artista.

– Dinàmiques de grup
– Activació i desinhibició
– Desbloqueig. Corporalitat i saber estar
– Treball de l’equip i l’escolta
– Concentració
– Expressivitat i comunicació

Marc Ayala

Actor professional. Sóc llicenciat en Art dramàtic per l’Institut del Teatre(Barcelona) i becat a la Rose Bruford College of Theatre and Performance de Londres, on vaig especialitzarme. Entre els meus últims treballs com a actor hi figuren Geronimo Stilton el Musical (direcció d’Àngel Llàcer i Manu Guix) amb el que he treballat a Barcelona, Madrid i en gira nacional; i la sèrie documental1714 que estrenarà d’aquí poc TV3. He protagonitzat nombrosos curmetratges, videoclips i publicitat. Actualment estic treballant amb l’empresa Horror Box. M’he format en els camps de la Pedagogia teatral i la Producció i la gestió d’Arts escèniques.

En el món associatiu i local estic lligat des de fa molts anys al Grup del Teatre Principal, entitat amb la que vaig començar a fer teatre i de la qual formo part, en aquests moments des de la junta directiva de la mateixa. També col·laboro amb la Unió Anelles de la Flama de Valls, entitat responsable del seguici cerimonial de la ciutat, amb la qual participo de diversos balls. He estat director artístic de grans i petits formats, entre els quals destaquen el Pessebre Vivent de Valls i l’acte inaugural del Tricentenari a la ciutat.

Em considero una persona de cultura i que viu del i pel teatre.

CONCURS D’INSTAGRAM