2n. Dia del Graller

22, 28, 29 i 30 d'abril de 1995

ÀLBUM DE FOTOGRAFIES

2diagraller.jpg PROGRAMA

Dissabte dia 22 d’abril
A les 7 de la tarda al Casal de la Festa Major Inauguració de l’Exposició “Instruments de Festa”.

Divendres dia 28 d’abril
A les 8 del vespre a l’Auditori del Museu. Col.loqui: “Constructors de gralles” Amb la participació dels més importants constructors de gralles de Catalunya: Xavier Orriols (Vilanova i la Geltrú), Jordi Aixalà (Reus), Jordi Tomàs (La Rovira Roja), Cesc Sans (St. Jaume de Llierca) i Josep Marcet (Sitges).

Moderador: Pau Orriols

En acabar se servirà un vi d’honor per gentilesa de Taverna Inzòlia

Dissabte dia 29 d’abril
A les 5 de la tarda a Cal Figarot
Taller pràctic de fabricació d’inxes
A càrrec de: Ramon Santís, Miquel Benito, Joan Josep Bertran, Joan Reyes i Josep Marcet. Cal portar-se les eines (Ganivet, gúbia, cua de rata, paper de vidre, etc.)

A 2/4 de 12 de la nit a Cal Bolet
Ball amb el grup JARAUTA 69 de Pamplona. Entrades: 800 Pts

Diumenge dia 30 d’abril
A les 10 del matí a Cal Figarot: Esmorzar per a totes les colles de grallers participants.
Gentilesa dels Castellers de Vilafranca

A les 12 del migdia
Cercavila amb totes les colles participants
Itinerari: Cal Figarot, Cort, Constitució, Escudellers, Jaume I i Sta. Maria.

A la 1 del migdia a la Plaça de Sta. Maria
Concert de totes les colles participants

Presentador: Simó Busquets

Durant el concert el Ball de les Gitanes de Vilafranca del Penedès ens oferirà una mostra del seu art.

A continuació,
Homenatge al timbaler Joan Vidal i Martí “Baltasar Tof” del Vendrell.

(En cas de pluja aquests actes es faran a Cal Bolet)

A les 3 de la tarda
Dinar amb totes les colles participants.

A les 7 de la tarda als cups de Cal Figarot: BALL DE GRALLES

L’HOMENATJAT

Joan Vidal i Martí “Baltasar Tof”

Enguany la Coordinadora de Grallers de Vilafranca vol fer reconeixement de la tasca que Joan Vidal i Martí ha realitzat com a timbaler.

tof22En Joan Vidal naixia el 24 de gener de 1907, és a dir, ara fa 88 anys. S’inicià ben aviat en l’art de la música. Va aprendre a desvetllar els secrets d’una partitura de la mà de Pau Gomis, director de l’Schola cantorum de l’església parroquial del Vendrell, on el participava, alhora que s’endinsava en les tècniques del piano.

A més de la seva afició per la música, i de la important tasca que realitzà dins d’aquest àmbit, en Tof va continuar el negoci familiar. Exercí com a cafeter i aquest fet ha propiciat el seu caràcter extrovertit i afable que li atorga unes referències immillorables a tot arreu.

De mica en mica, la seva inquietud musical anava creixent i fou aleshores quan va decidir anar a trobar al “Ton francàs” –Anton Claramunt Mañé (1848-1930)-, el qual ha estat un dels timbalers més prestigiats del món de la gralla, per tal que aquest li donés algunes lliçons. En Tof encara recorda el mestratge d’aquest vell timbaler dels Romeas.

Però, evidentment, en Tof ja era aleshores una persona molt activa i amb una gran quantitat d’inquietuds. Heus aquí un dels trets de la seva personalitat que més recorden totes aquelles persones que hi han tingut una relació constant. Per aquest motiu, ingressà al Quintet Gomis i, més endavant, va formar part del Dancing Jazz. Posteriorment, fou membre fundador de les orquestres Melody i Sensación. En totes aquestes agrupacions musicals hi tocà la bateriai/o el piano. El piano és, de fet, una altra de les seves passions i hom no podrà marxar de casa seva sense haver-lo sentit tocar, ni que sigui una peça.

Durant tots aquests anys continuà la seva formació musical a Barcelona. Sota les indicacions d’en Joan Carner va anar a aprendre percussió i bateria amb un professor que tocava la bateria al teatre còmic de la ciutat comtal. Tota aquest activitat la va desenvolupar en Tof durant tot el primer terç del nostre seble. L’any 1942 dixarà definitivament el món de les orquestres i de la música lleugera. Des d’aquest moment el seu únic contacte amb el món de la música, a banda de l’activitat privada, serà mitjançant la seva participació activa en el món de la gralla.

En Joan Vidal s’incorporà relativament tard al món de la gralla, malgrat tot, va viure de ben a prop i recorda les fortes discussions que a la primera meitat del nostre segle hi havia entre els grallers a l’entorn de la utilització de la gralla seca i de la gralla de claus i té presents diverses persones o colles com els Romeas, els Cassimiros o l’Astó. De fet, vivint al Vendrell i amb una bona afecció per la música no podia ser d’una altra manera.

Amb tot, des de la perspectiva estrictament històrica, en tof pertany a aquella generació de grallers que comença a tocar els anys de la incipient recuperació. Una generació tot sovint oblidada o menystinguda. Una generació que va fer possible que la gralla seguís sonant en les nostres festes i celebracions i que el fil de la tradició no quedés trencat del tot: despertant-nos de bon matí i acompanyant als castells i a la resta d’elements festius.

Inicià la seva trajectòria coma timbaler arrel de la seva participació activa en el procés de creació, pels volts del 1975 de les Gralles del Baix Penedès conjuntament amb l’Anton Mañé Mercader “Ton de la gralla”, en Joan Jané Escofet “Merenguet”, l’Eduard Vericat Jané i en Jaume Vidal Vidal (que en fou el màxim impulsor), així com una efectiva i constant acció didàctica ensenyant a tocar el tombal a les generacions posteriors. Aquests són dos exponents prou importants a l’hora de parlar de la presència de les gralles i els grallers a les nostres contrades.

Malauradament, l’edat l’impedeix de continuar la seva activitat vertiginosa al capdavant de múltiples activitats i ja fa uns quatre anys que va haver de deixar de tocar el timbal. Amb tot, la seva experiència l’ha transmès a tots aquells a qui ha introduït en el mestratge del timbal.

Per acabar aquestes quatre ratlles només ens resten mots d’agraïment: Tof, gràcies per tot i felicitats per l’homenatge. Arreveure.

FOTOGRAFIES
Response code is 404