5è. Dia del Graller
17, 18 i 19 d'abril de 1998
ÀLBUM DE FOTOGRAFIES
Divendres 17 d’abril
A les 8 del vespre, al Fòrum Baltà
“De quan les gralles van arribar al Palau de la Música Catalana.”
Conferència a càrrec de Jaume Grau (comentarista casteller).
A les 9 de la nit, a la Basílica de Santa Maria, Concert de gralla i orgue.
Dissabte 18 d’abril
A les 4 de la tarda, a Cal Figarot, taller pràctic de la fabricació d’inxes, a càrrec de Ramon Santís, Miquel Benito i Joan Reyes. Cal portar-se les eines.
A Continuació, 1r Concurs Open de Construcció Ràpida d’Inxes. Inscripcions: 1/2 hora abans, al mateix lloc.
A les 8 del vespre, sortint de Cal Figarot
Un tomb per la Vila, amb els Armats de la Congregació de la Sang (Montblanc).
Parades al Bar l’Anxeneta, Taverna Inzòlia, Bar la Cava i Cafè el Coro.
A 2/4 de 12 de la nit, a Cal Bolet, Ball amb la BARCELONA BRASS BAND. Entrada 600 pessetes.
Diumenge 19 d’abril
A les 10 del matí, a Cal Figarot
Esmorzar per a totes les colles participants. Gentilesa dels Castellers de Vilafranca.
A les 12 del migdia
Cercavila amb totes les colles de grallers participants i els Armats de la Congregació de la Sang (Montblanc). Itinerari 1: Cal Figarot, c/ Sant Bernat, pl. Jaume I, pl. Oli, pl. Vall del Castell, c/ Constitució, c/ Cort i pl. Santa Maria.
Itinerari 2: Cal Figarot, Rambla de Sant Francesc, c/ Palma, c/ Sant Joan, pl. Sant Joan, c/ Consellers, c/ Coll, c/ Sant Bernat i pl. Santa Maria.
Concert de totes les colles participants.
En acabar el concert, Homenatge al graller vendrellenc Jan Merenguet.
A les 3 de la tarda
Dinar amb tots els participants.
A les 7 de la tarda, a la plaça de Santa Maria BALL DE GRALLES.
HI COL·LABORA:
Taverna Inzòlia, Cafè del Coro, Bar l’Anxaneta, Cellers Vives Grau, Museu de Vilafranca, Anna Noya, GEP, SUPECO, Sonoritzacions JBD, El 3 de Vuit, Pere-Xavier Albornà, Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Destil·leries Gallemí, Bar la Cava, Parròquia de Santa Maria, Jordi Cubillos, Jaume Grau.
PATROCINA:
Generalitat de Catalunya Departament de Cultura Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Coordinadora de Balls de la Festa Major de Vilafranca, Pellisa Ràfols, Caixa Penedès, Castellers de Vilafranca, Caves Nadal, Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
L’HOMENATJATJoan Jané Escofet “Jan Merenguet”
Graller del Vendrell, va néixer el 4 de maig del 1920. Comença a tocar la gralla l’any 1946 seguint el mestratge del mític Carles Mañé “Arlà”. De seguida va començar una intensa activitat grallera participant a les festes de les poblacions de les nostres contrades com a integrant del grup de grallers “Colla del Vendrell” des de l’any 1947 al 1965, de l’any 1966 al 1970 va formar grup amb Joan Serra i el Vernet i des de l’any 1970 al 1984 va formar part de “les Gralles del Baix Penedès” del Vendrell.
Al llarg dels gairebé 40 anys com a intèrpret va realitzar totes les possibles feines que pertoquen als grallers en les festes tradicionals, en les que podem destacar l’acompanyament de les colles castelleres (els Nens del Vendrell, els Minyons de l’Arboç, la Colla Vella dels Xiquets de Valls -amb la que va tocar el primer 4/9 d’aquest segle que s’acaba- i els Castellers de Vilafranca), però la pràctica preferida del Jan és tocar, sol o en grup, amb els Balls de Bastons; amb els de Llorenç del Penedès, l’Arboç i el Vendrell mantingué una relació llarga i continuada.
No entenia les traves que imposaven els antics grallers per ensenyar a tocar la gralla, per això l’any 1969 va dirigir un curset de gralla a Tarragona i posteriorment va començar a ensenyar-ne a casa seva a joves del Vendrell, tan sols perque la tradició no es perdés.
És un graller dels del “morro fort”, incansable, molt rigorós en la interpretació i apassionat de l’instrument, tant, que va continuar tocant després que una malaltia li causés problemes a les cames, la imatge de Jan tocant pels carrers amb el bastó aguantant sota el braç era habitual a les festes tradicionals de finals dels anys 70 i començament dels 80. Però pel que més el recordem tots els que el coneixem no té res a veure amb el món de la gralla, sinó amb la seva personalitat, amable i afectuosa, que li ha fet guanyar-se l’apreci dels que l’han envoltat.
EL CONVIDAT DE PEDRAARMATS DE LA CONGREGACIÓ DE LA PURÍSSIMA SANG DE NOSTRE SENYOR JESUCRIST DE MONTBLANC
Els armats són un dels elements més vistosos de les desfilades de la Setmana Santa de Montblanc i d’altres viles i ciutats de Catalunya.
Dels armats de Montblanc es desconeix la data en què començaren a desfilar en els actes que organitza la Congregació. La primera constància documentada és de l’any 1860 en què es demana l’ampliació del maniple d’armats, això indica que anteriorment a la data esmentada els armats ja estaven degudament constituïts.
Actualment el maniple consta d’un capità responsable de tot el grup (i de la secció de cornetes, que són quatre), un oficial mestre de tambors (una caixa, sis tambors i un bombo), un centurió i un decurió caps d’una dotzena d’armats amb llança i un portador del penó o estandard.
Els càrrecs de comandament s’obtenen per anys d’antiguitat.
Els armats desfilen a Montblanc el divendres Sant, començant a les 8 del matí assistint al viacrucis pels voltants de l’Església de Santa Maria pujant al cim del pla de Santa Bàrbara, impressiona extraordinàriament la sortida del sol i la marcialitat dels armats acompanyant el Sant Crist de Santa Maria portat pels joves de la Congregació.
De les 11 del matí fins a les 5 de la tarda fan la vetlla del Sant Crist de la Sang a l’Església de Sant Miquel amb canvi de zelador cada hora. En acabar la guàrdia es trasllada el Sant Crist encapçalat pels armats a l’Església de Santa Maria on té lloc la solemne acció litúrgica de la Passió i Mort del Senyor, on els membres de la Congregació fan la presentació de la Creu, en acabar es retorna el Sant Crist a Sant Miquel, tot seguit i sortint de Sant Marçal, seu de la Congregació, es realitza la recollida dels pasos o misteris que desfilaran a la processó. Un dels moments més espectaculars de la recollida dels pasos és la sortida del Sant Crist de l’Església de Sant Miquel on els armats en perfecta formació i amb un silenci que impressiona, en el moment que els portants del Sant Crist el posen en posició vertical, els armats fan una llarga reverència acompanyat del so de les cornetes i el redoblar dels tambors. Seguidament la comitiva es dirigeix cap a Sant Marçal d’on sortirà la Processó de la nit, encapçalada pels armats, desfilant pels antics carrers de Montblanc. Un cop acabada la Processó el grup d’armats desfila per la plaça Major, sempre plena de gom a gom, on fan una sèrie d’evolucions que són el delit de tots els assistents.
COLLES PARTICIPANTS- Els Vernets, Grallers de Vilafranca
- Grallers de Vilafranca – Colla de Mar –
- Grallers Montònec (Vilafranca del Penedès)
- Grallers de l’Artús (Vilafranca del Penedès)
- Grallers de l’Armilla (Vilafranca del Penedès)
- La Flor de Violeta (Vilafranca del Penedès)
- Grallers Malvasia (Vilafranca del Penedès)
- Salsa d’Inxa (Vilafranca del Penedès)
- Grallers de l’Acord (Vilanova i la Geltrú)
- Escola de Grallers de Sitges
- Grallers Malvasia (Sitges)
- Grallers de Ribes (Sant Pere de Ribes)
- Grallers del Baix Penedès (El Vendrell)
- Grallers Tocaferro (Tarragona)
- Grallers del Molnars (Tarragona)
- Grallers de Castelldefels
- Grallers de Matadepera
- Grallers La Tarota (Salou)
- Ganxets, Grallers del Baix Camp (Reus)
- Grallers de la Torre (Torredembarra)
- Grallers d’Abrera
- Els Rancis (Sant Esteve de Palautordera)
- Els Grallifardeus (Granollers)
- Els Bordons (Tarragona)
- Grallers Porcells (Vilafranca del Penedès)
- Grallers de Santa Coloma de Queralt
- Grallers de la Canya (Vilafranca del Penedès)
- Grallers del Campanar (Vilafranca del Penedès)
- Grallers de Santa Eulàlia (Esparreguera)
- Grallers de la Colla Vella (Valls)