7è. Dia del Graller
15 i 16 d'abril de 2000
ÀLBUM DE FOTOGRAFIES
A les 2/4 de 5 de la tarda a Cal Figarot
Cafè-tertúlia amb els vells grallers del Penedès
A les 7 de la tarda, sortint de Cal Figarot
“Un tomb per la Vila” amb el grup de Dantzaris Mendianike d’Ablitas (Navarra), que acompanyats pels Tuterako Gaiteroak, executaran la Dantza del Plego i el Paloteao de Ablitas
Parades a la Taverna Inzòlia, Bar La Cava i Cafè del Coro
A 2/4 de 12 de la nit a la nau de Cal Figarot
Ball amb el grup La Factoria del Ritme. Entrades: 500 PTA.
Diumenge dia 16 d’abril
10 del matí a Cal Figarot
Esmorzar per a totes les colles de grallers participants
Col·labora: Castellers de Vilafranca
A les 12 del migdia
Cercavila amb totes les colles de grallers participants i els Dantzaris Mendianike d’Ablitas (Navarra),
- Itinerari 1: Cal Figarot, St. Bernat, Jaume I, Oli, Vall del Castell, Constitució, Cort, Sta. Maria, Plaça Sta. Maria
- Itinerari 2: Cal Figarot, Rambla, Palma, St. Joan, Plaça St. Joan, Consellers, d’En Coll, St. Bernat i Plaça Sta. Maria
A la 1 del migdia a la Plaça de Sta. Maria
Concert de totes les colles participants
En acabar el concert
Homenatge al graller vilanoví Francesc Garcia Ruiz, “Paco”
COL.LABORADORS
Anna Noya, Bar la Cava, Cafè del Coro, Cellers Vives Gau, David Miret, Destil.leries Gallemí, Eduard Vallès, El 3 de 8, ESCLAT, GEP, Jose L. Enríquez, Josep A. Bernaus, Pau Asensio, Pellissa-Ràfols, Pere Xavier Albornà, SUPECO, Taverna Inzòlia
Amb conveni amb:
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
PATROCINADORS
Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana
Coordinadora de balls de la Festa Major
Caixa Penedès
Castellers de Vilafranca
Caves Nadal
Consell Comarcal de l’Alt Penedès
Mobles Quer
Francesc Garcia i Ruiz “Paco”
El Francesc Garcia, conegut entre els grallers per “Paco”, va néixer el 29 de febrer del 1928 a Vilanova i la Geltrú, els seus pares eren de Múrcia i feia un temps que havien vingut a Catalunya. La vida del “Paco” sempre ha anat molt lligada a la festa i al folklore; ja de petit va ballar un grapat d’anys amb el ball dels pastorets, més endavant es va casar amb Maria Dolors Almirall, que era la filla del cap de colla del ball de les gitanes, a més encara ens cal destacar la seva formació com a graller, activitat que ha desenvolupat des de ben jove i que l’ha portat a recórrer un gran nombre de festes majors del nostre país.
La seva participació en el ball dels pastorets li va suposar un primer contacte amb el món de la gralla, en aquella època en Leandre Noya tocava la gralla en aquest ball i li va deixar provar de bufar i fer sonar alguna nota, com que el “Paco” se’n va sortir prou bé, aquest li va dir que podria ser un bon graller si n’aprenia. Aquesta imatge de la seva infantesa li va marcar un camí que es va començar a concretar més endavant, en la seva joventut.
Quan encara no tenia els vint anys d’edat va iniciar el seu aprenentatge de la gralla amb l’ajuda del Salvador Musté, aquest li va deixar durant un temps una gralla seca per tal que la comencés a fer sonar, a més li ensenyava les primeres cançons. L’afició del “Paco” també el va portar fins al Vendrell a aprendre encara més, allà el Josep Mercader, “l’Astor” li va donar algunes lliçons. Al cap de poc temps ja va començar a actuar fent les segones veus a la colla del Salvador Musté.
En aquells anys no hi havia constructors de gralles i el “Paco” encara no en tenia. En una botiga, coneguda per “cal penja i despenja”, on venien i compraven diferents coses tant noves com de segona mà, el “Paco” hi va veure una gralla de claus exposada a l’aparador, després de fer tractes amb el propietari de la botiga va poder adquirir l’instrument a canvi de fer-li unes feines de paleta a l’establiment. La colla de grallers del “Paco” en els primers anys era completada pel Salvador Musté i pel timbaler Eduard Vidal. Més endavant hi va haver altres timbalers i també moltes vegades el “Paco” va haver de tocar en solitari o en alguna ocasió acompanyat d’altres grallers del Vendrell o de Valls.
La seva vinculació amb el ball de les gitanes de Vilanova el va portar a actuar a molts llocs. A Vilafranca també venia per la festa major i havia tocat amb diferents balls, des del drac fins al mateix ball de les gitanes. Ens els anys més difícils per a la gralla, el “Paco” la va fer sonar tant com va poder a tot arreu on li van demanar. Ara el “Paco” encara viu intensament el món de la gralla: Té un feix d’anècdotes per explicar (sobretot del Musté), a més li agrada molt escoltar les colles actuals, i encara sempre que pot s’afegeix a tocar les matinades de la seva festa major.
“Paco” et volem agrair la teva tasca com a graller, i et desitgem que puguis fer sonar la gralla molts anys.
Xavier Bayer
EL CONVIDAT DE PEDRADantzaris Mendianike de Ablitas (Navarra)
En 1994 se creó la Asociación de Amigos de los Paloteados de Ablitas y en el mismo año, recuperaron este paloteado.
Al igual que otros muchos paloteados, éste es una especie de representación realizada a través de versos. En la sesión, el rabadán (pastor), el mayoral (el jefe de los pastores), el ángel y el diablo cuentan a través de coplas los sucesos de Ablitas. Los dantzaris bailan entre las distintas sesiones: kalejiras, valses, ofrendas, zinta-dantza, arku-dantza y para finalizar la torre humana. Todas estas danzas son danzas de hombres. Las mujeres, en cambio, dan comienzo al espectáculo con una kalejira.
La Asociación de Amigos de los Paloteados de Ablitas lleva trece años trabajando y entre los bailes que han recuperado podemos destacar el paloteado de honor a la Virgen del Rosario y la danza El Plego. (esta última se baila el último fin de semana de abril).
COLLES PARTICIPANTS- Escola de Grallers de Sitges
- La Flor de Violeta (Vilafranca)
- Grallers de la Colla Vella (Valls)
- Grallers Malvasia (Vilafranca)
- Colla Pessigolla (Barcelona)
- Focatxo d’arengada (Cardedeu)
- Les Gralles del Baix Penedès (El Vendrell)
- Grallers de l’Aula (Tarragona)
- Els Grallifardeus (Granollers)
- Grallers de Matadepera
- Els Bordons (Tarragona)
- EMIT/Grallers de l’Acord (Vilanova)
- Grallers de la Canya (Vilafranca)
- Grallers del Molnars (Tarragona)
- Grallers de la Malvasia (Sitges)
- Bufalodre (Valls)
- Grallers de Castellbisbal
- Grallers de l’Armilla (Vilafranca)
- Grallers d’Abrera
- Grallers Montònec (Vilafranca)
- Els Vernets, Grallers de Vilafranca
- Grallers de l’Artús (Vilafranca)
- La Canya d’Or (Reus)
- Grallers del Campanar (Vilafranca)
- Grallers de Vilafranca – Colla de Mar
- Salsa d’inxa (Vilafranca)