L’homenatjat: Joan Vidal i Planas “Moret”

Per Xavier Bayer

Joan Vidal 50s El Joan Vidal tocant els anys 50 a Sitges (foto col·lecció Joan Vidal)

El Joan Vidal va néixer a la vila de Sitges el 1923, d’aleshores ençà ha viscut sempre a aquesta població. Els seus pares; Francesc Vidal i Teresa Planas també eren de Sitges. El renom de “Moret” li ve de la banda del seu pare, ja que feia de masover al Vinyet, i allà hi havia l’escultura d’un moret amb una aixada, a qui s’atribuïa la troballa de la verge del Vinyet. L’any 1950 el Joan es va casar a Sitges amb Patrocinia Ortiz, amb qui va tenir 2 fills. Ell va treballar molts anys de pagès, una feina que compaginava perfectament amb la seva vinculació al món de la gralla.

La incorporació al món de les gralles es va esdevenir la tardor de l’any 1952. El Joan i uns pocs sitgetans més, van aprendre a tocar l’instrument, en el que seria l’embrió de l’Escola de Grallers de Sitges. De primer van tenir per mestre el Jaume Vidal “Carboner” del Vendrell, però segons el Joan ens explica, les classes van servir de ben poc, amb aquell mestre la cosa no va funcionar. Ben aviat fou en Macari Domingo el qui es va fer càrrec de l’ensenyament de la gralla. Amb el Macari, tot va canviar: Tenia un llarg bagatge en diverses colles de grallers del Baix Penedès i havia ensenyat a tocar la gralla al seu fill i a d’altres vendrellencs. Gràcies al Macari, aquests primers alumnes sitgetans es van espavilar força i passats els mesos d’hivern, en menys d’un any ja es van poder estrenar a la festa major de Vallcarca del 1953 tocant bastons.

Durant els primers anys la colla era formada per Joan Montaner “Joan dels Molins”, Guillem Alemany, Joan Vidal “Moret”, que sonaven la gralla i per Antoni Duran “Raio” al timbal. Passats uns anys, a causa de l’avançada edat, el “Raio” ho va deixar estar. A partir d’aleshores el timbaler fou l’Emili Gener “Milio”. De tota manera, ocasionalment (a les primeres actuacions i quan es va produir el relleu de timbaler) la colla va actuar amb el Jaume Esteve “Casalta” i amb el Josep Vernet (del Vendrell i Tarragona respectivament). A aquesta colla, com que foren els primers grallers de Sitges que van recuperar la tradició local de tocar la gralla, passats uns anys, hom els coneixia com la colla dels Grallers Vells.

grallers vells Els Grallers Vells de Sitges al concert d’instruments d’inxa de 1968 a Vilafranca, el Joan Vidal
“Moret” és el del costat del timbaler (foto del programa del concert d’inxa del 1969).

El Joan ens explica que el 1953, quan va sortir la seva colla, hi havia 16 grallers a tot Catalunya. És per això que durant molts anys es van fer un fart d’actuar arreu de Catalunya; amb la Moixiganga i els bastons de Sitges, amb els Xiquets de Valls i amb tota mena de balls populars. En algunes festes Majors on eren habituals (Sitges, Vilafranca…), a falta de grallers, molts anys van tocar amb un ball al davant i un altre al darrere. Fins i tot, algun cop s’havien de repartir i agafar diversos balls tot tocant en solitari. Una altra font d’actuacions era mercès a una mena d’esbart local amb qui van viatjar repetidament a l’estranger: Saragossa, Madrid, Itàlia

Als inicis, el Joan va començar amb una gralla seca que li va proporcionar el “Raio”. Passats uns anys el president de la comissió de festes de Sitges, el senyor Barrachina, va adquirir una gralla llarga per a cada graller. D’aleshores ençà sempre van tocar amb aquests instruments. Les inxes del “Moret” eren fetes pel seu company de colla, el Guillem, per bé que el “Joan dels Molins” també en feia.

Tot i que la colla dels Grallers Vells va seguir tocant, el 1978 el Joan Vidal deixa de tocar. Li va sortir una feina que li era incompatible amb les tasques de graller; va entrar a fer de vigilant a una urbanització i al tennis.

Hem d’agrair al nostre  homenatjat que tot i els seus 91 anys d’edat, encara visqui els records del seu pas pel món de la gralla d’una manera tan entranyable, i que estigui tan i tan disposat a compartir la seva experiència amb tothom.

Joan Vidal 2014 El Joan Vidal “Moret” amb la seva gralla, el març de 2014 a Sitges (foto Xavier B.)