Els Vernets

El grup l’integren Joan Reyes (gralla primera), Miquel Benito (gralla segona), Xavier Bayer (gralla baixa) i Lluís Giménez (timbal).

ELS VERNETS - 1

La colla Els Vernets es forma el 1981 i d’aleshores ençà ha participat a moltes festes d’arreu de Catalunya i a diverses trobades fora del país. Fa un grapat d’anys que acompanyen a la colla de Castellers de Vilafranca en algunes de les seves sortides. Han realitzat nombroses cercaviles al costat de tota mena de balls populars i entremesos (gegants, cavallets, nans, bastoners, etc), també han efectuat força concerts i balls amb música de gralla.

La colla ha enregistrat i participat en una dotzena de treballs discogràfics, que abasten diferents èpoques i aspectes de la música tradicional de gralles.

Els Vernets des de sempre han treballat en la recerca i difusió de la música tradicional de les nostres contrades. L’estil de la colla es caracteritza sobretot per la nombrosa recuperació de temes musicals d’antics grallers que havien quedat oblidats, en especial han conreat el repertori que havia sonat a cavall dels segles XIX i XX.

Les recerques dels integrants dels Vernets en el món de la gralla, a més dels discs, també queden reflexades en diferents articles, i en 5 volums de la col·lecció “Calaix de Solfa”. Llibres dedicats als compositors Francesc Toldrà, Ramon Roig, Feliu Monné, a la música de gralla a l’entorn del fet casteller i a la música de gralla a mitjans del segle XX. També han participat en alguns treballs de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Departament de Cultura; com són les recerques entorn de vells grallers, la recuperació de la gralla baixa i la reutilització de les gralles en sib.

Els Vernets han volgut seguir l’estil de les formacions de grallers clàssiques, les que sonaven fa un centenar d’anys en el que en podríem anomenar l’època d’or de la gralla. Aleshores les formacions eren de tres grallers (gralla primera, gralla segona i gralla baixa) i un timbaler. Així doncs el repertori dels Vernets està tocat a 3 veus, amb una tessitura i arranjaments propis dels millors moments per a la gralla. Això els ha portat a treballar també per a la recuperació i la millora tècnica dels instruments en col·laboració amb els millors luthiers del país.

Els Vernets van ser una de les colles fundadores de la Coordinadora de Grallers de Vilafranca.

En resum, doncs, ara per ara, Els Vernets són una colla amb més de 30 anys de vida. Mercès als seus treballs de recerca són els grallers que han publicat més i els que han tingut una major producció discogràfica.

Contacte:
elsvernets@gmail.com
C/ Cid, 3
08720 Vilafranca del Penedès
93 818 08 33

Notícies recents