Els Vernets

El grup l’integren Joan Reyes, Miquel Benito, Xavier Bayer, Lluís Giménez i Pere Julià.

Els Vernets

La colla “Els Vernets” es forma el 1981 d’aleshores ençà ha participat a moltes festes d’arreu de Catalunya i a diverses trobades fora del país. Fa un grapat d’anys que acompanyen a la colla de Castellers de Vilafranca en algunes de les seves sortides. Han realitzat nombroses cercaviles al costat de tota mena de balls populars i entremesos (moixiganga, gegants, cavallets, nans, bastoners, etc), també han efectuat força concerts i balls amb música de gralla, casaments, funerals i altres tipus de celebracions.

Fins al moment aquest grup de grallers ha enregistrat 10 treballs; el primer fou “Ball de gralles” (Audio-visuals de Sarrià, 1987), el segon “El tremendo – Ball de gralles” (Tram, 1991), el tercer “Gralles i gegants” (Audio-visuals de Sarrià, 1999), el quart “Música per a gralla d’autors vuitcentistes” (Fonoteca de Música Tradicional – Departament de Cultura, 2002), el cinquè “Terços amunt” (Discmedi, 2003), el sisè “Civernets” (Temps Record, 2007), el setè “Força, equilibri, valor i… gralles” (C.d.Vilafranca, 2011), el vuitè “Dels Macaris al Peret. Músiques per a gralla a mitjans del segle XX”, i el novè “Sona la festa major!”. També han participat en d’altres discos col·lectius com ara “Julian Romano, cent anys“, “Grallers de Vilafranca“, “Tradicionàrius 2005”…

“Els Vernets” des de sempre han treballat en la recerca i difusió de la música tradicional de les nostres contrades. L’estil de la colla es caracteritza sobretot per la nombrosa recuperació de temes musicals d’antics grallers, en especial han conreat el repertori que havia sonat a cavall dels segles XIX i XX, en especial han conreat el repertori que havia sonat a cavall dels segles XIX i XX.

Les recerques dels integrants d’ “Els Vernets” en el món de la gralla, a més dels discs, també queden reflectides en diferents articles, i en 5 volums de la col·lecció “Calaix de Solfa”. Llibres dedicats als compositors Francesc Toldrà, Ramon Roig, Feliu Monné, a la música de gralla a l’entorn del fet casteller o a les músiques de gralla de mitjans del s XX. També han participat en alguns treballs de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Departament de Cultura; com són les recerques entorn de vells grallers, la recuperació de la gralla baixa i la reutilització de les gralles en sib.

“Els Vernets” han volgut seguir l’estil de les formacions de grallers clàssiques, les que sonaven fa un centenar d’anys en el que en podríem anomenar l’època d’or de la gralla. Aleshores les formacions eren de tres grallers (gralla primera, gralla segona i gralla baixa) i un timbaler. Així doncs el repertori d’ “Els Vernets” està tocat a 3 veus, amb una tessitura i arranjaments que volen imitar els millors moments per a la gralla. Això els ha portat a treballar també per a la recuperació i la millora tècnica dels instruments en col·laboració amb els millors luthiers del país.

En resum, doncs, ara per ara els Vernets són una colla amb més de 35 anys de vida. Mercès als seus treballs de recerca, possiblment, són els grallers que han publicat més i els que han tingut una major producció discogràfica.

Contacte:
elsvernets@gmail.com
C/ Cid, 3, 2n, 4a
08720 – Vilafranca del Penedès
93 818 08 33 – 653 048 019 – 644 211 242