Presentació del nou llibre de l’Ivó Jordà – 17 d’abril

Posted on 12 Març 2015 in Dia del Graller

Fitxa tècnica de la gralla. Per conèixer i entendre l’instrument.

La gralla és un instrument molt arrelat a la tradició catalana i protagonista de nombroses manifestacions folklòriques del nostre país. Durant dècades, el seu so ha voltat per places, carrers i escenaris d’arreu, i ho continua fent: “la gralla està de moda”. Per això, cada vegada són més les obres adreçades a aquest instrument. Però, tothom sap què  és una gralla? Saben tots els compositors i arranjadors les seves possibilitats? Es coneixen  bé els diferents models d’aquest instrumet, les tessitures, els recursos musicals,   articulacions possibles, etc.? Per tal d’aconseguir una resposta afirmativa a aquestes preguntes, aquest llibre aprofundeix en el món de la gralla, contextualitzant­‐la dins l’entorn musical i el seu entorn històric, i sobretot explicant tot el que cal saber per escriure correctament per a ella. Després de llegir el aquest llibre, ningú podrà preguntar-­se: això es podrà tocar amb una gralla?


Ivó Jordà neix a Figueres l’any 1986, on comença a estudiar música a l’escola la  Flauta Màgica. Als 8 anys s’incorpora als cursos preliminars de gralla de l’Aula de Música Tradicional que la Generalitat de Catalunya porta a la capital alt empordanesa. A 9 anys comença a tocar amb els Grallers de Figueres.

Ivó promoS’incorpora a l’Aula de Música Tradicional quan aquesta s’instal·la definitivament a Figueres. Hi cursa les assignatures teòriques i d’instrument i aconsegueix la titulació d’instrumentista tradicional el juny de 2001. Al juny de 2006 acaba els estudis de l’Aula obtenint el títol de mestre instrumentista tradicional.

Toca la gralla, la tarota, la tenora i la xirimia. El 2014 es gradua dels estudis superiors de gralla a l’ESMUC, (Escola Superior de Música de Catalunya) obetnint les màxima qualificació en el seu projecte final.

Ha format part dels Grallers de Figueres, dels Ministrers de Figueres i el grup de música medieval Beata Escarola. Actualment toca amb Els Groullers, Els Quatrevents, Metralla, Anem de Festes, La Cobleta de la Copeta, Tres Tons Quartet i la cobla de tres quartans Quarts de Tres. També interpreta concerts de gralla i piano amb Nil Jordà. Amb alguns d’aquests grups ha gravat discs.

Arranja i compon alguns dels temes que interpreta amb els seus grups i d’altres d’encàrrec com el “Ball dels Gegants de Lladó”, estrenat el 2003 o el “Ball d’en Banyut” (Celrà), estrenat el 2012. L’any 2002 va guanyar, en la categoria sub-­18, el concurs de composició de sardanes de l’escola de cobla Santa Maria i la colla sardanista Sa Palomera de Blanes, amb la sardana “Agost Plujós”.

Actualment imparteix classes de llenguatge musical i gralla en diferents escoles de Catalunya. Ha actuat, amb els diferents grups, arreu dels Països Catalans, España, Andorra,
França, Portugal, Italia, Marroc, Escòcia…